HET SPELT-PROJECT     PIETERBUREN EN OMSTREKEN

Welkom in Pieterburen en omstreken


 


 
Homepage

Spelt informatie


Pieterburen?

Interessante links

Spelt
Spelt (Triticum spelta) behoort tot de oudste en beste graan-soorten die de mensheid kent. Het verbouwen van spelt kende reeds in de late Steentijd (rond 2500 v. Chr.) een grote bloei. Spelt wordt genoemd in de Bijbelboeken Exodus, Jesaja en Ezechiël. Dit oergraan is weinig onderhevig geweest aan mense-lijke ingrepen en bevindt zich nog in de oervorm.

Gezondheid
Spelt is zeer gezond. Volgens Hildegard van Bingen (1098-1179) is het graan vet, warm en krachtig; het wordt beter verdragen dan alle andere granen; spelt geeft zijn verbruiker goed vlees, goed bloed en maakt zijn gemoed blij en opgewekt; het is licht verteerbaar. Wetenschappelijke studie door arts T. Adlercreuz in Helsinki bevestigt haar voedingstherapie.


Revival
De tijd heeft de spelt vergeten door de veredeling van tarwe en vanwege de extra (dure) bewerking, het pellen. De laatste jaren is het graan weer in opmars. Met name op de Gezondheidsvoedingsmarkt, vanwege de smaak-, voedings-, bak- én geneeskundige eigenschappen. Sinds 1997 heeft Pieterburen een spelt-project.


Speltproducten
Boer, molenaar, bakker, brouwer, distilleerder en stoffeerder werken samen in de ambachtelijke productie van graan, meel, brood, bier, jenever en kussens (gevuld met de dop-pen) uitgaande van milieubewust verbouwde spelt uit de streek. Een keur aan speltproducten is te koop in Pieterburen en wijde omgeving.